Kundcase - Manuella spridaren HS20-120 som verktyg för trädfällning

REHOBOT Hydraulics spenderade en dag i skogen tillsammans med trädfällaren Anders Nyqvist för att utvärdera olika metoder att rikta träd vid fällning. Anders har arbetat inom skogsnäringen i ett flertal år och var förväntansfull på att prova REHOBOT Hydraulics hydrauliska spridare för att rikta träd som är baktunga och inte naturligt faller av sig själv.

Den manuella spridaren HS20-120 är ett mycket bra val när det ställs krav på högpresterande verktyg som är lätta att använda, i synnerhet när det inte finns tillgång till externa kraftkällor.

Idag används ofta olika typer av stöttor för att rikta träd vid trädfällning. Stöttor är vanligen tunga och otympliga, och med en vikt omkring 20 kg är de osmidiga att bära med sig när man ska arbeta en bit in i skogen. Vid blött eller mjukt underlag tappar stöttor sin funktion, då de inte får ett stabilt grepp i marken.

En annan vanlig metod för riktning av träd är att använda kilar i plast. Det är dock en tidskrävande process, då man måste kila in ett flertal kilar i ett träd och ofta tappar de fästet vilket tar ytterligare tid och möda i anspråk. Vid fällning av smalare träd så blir även kilarna för långa och skaver mot brytmånen av trädet.

Trädfällning

Tillbaka till arbetet i skogen - efter ett antal fällningar av både större och mindre träd var Anders mycket nöjd med resultatet och arbetsmetoden med en hydraulisk spridare. Verktyget är mycket enkelt att manövrera – man kilar in spridarens spets i trädet och pumpar sedan manuellt med hjälp av handtaget. Spridarens vikt på 9 kg gör den mycket portabel och lätt att bära med sig ut i skogen. Den kan användas direkt på trädet oavsett omständigheter, då spåren på spridaren får grepp i trädet trots väder.

Anders säger: ”Med spridarens smala spets och rejäla spår så var det ett perfekt alternativ eller komplement till kilarna som vanligen används idag. Spridaren har även en lång slaglängd, vilket medför att färre kilar behövs och man kan utföra jobbet på ett snabbare och säkrare sätt.”

Trädfällning

Anders har fortsatt använda spridaren i olika miljöer, både i skogen men även vid fällning av träd som står nära byggnader, för att på ett säkert sätt garantera att trädet faller åt rätt håll.

  • Smidig att bära med sig
  • Lång slaglängd som gör jobbet snabbt och effektivt
  • 4,5 ton kapacitet riktar även större träd på ett säkert sätt
  • Kan användas oavsett väder och yttre omständigheter
  • Fäller trädet på ett säkert och kontrollerat sätt